- 2024. augusztus 31., szombat
A Must: Az ősz ízletes és tápláló ajándéka
A must, vagyis a frissen préselt szőlőlé, az őszi időszak egyik legkedveltebb itala. Ez az édes, gyümölcsös ital nemcsak ízletes, hanem jelentős egészségügyi előnyöket is kínál.
- A must gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, úgymint a B1-, B2-, B6-, C- és E-vitamin, valamint magnézium és kálium.
- Ezen kívül antioxidánsokban is bővelkedik, különösen a kvercetin nevű flavonoid révén, amely hozzájárulhat a szív- és érrendszeri egészséghez, csökkentheti a koleszterinszintet, és gyulladáscsökkentő hatású.
- Az emésztési folyamatokat serkentő hatása is jelentős. A must magas rosttartalmának köszönhetően különösen hatékony a székrekedés ellen, és elősegíti a bélműködés egészségét. A régi időkben a mustot gyakran ajánlották a lábadozó betegeknek, mivel elősegítette a gyorsabb felépülést és segített a vérszegénység kezelésében
+1. A mustOM termékek alkohol-, glutén-, laktóz- és cukormentes italok, amiket gyerekek és kismamák is bátran fogyaszthatnak hűsítő üdítőként támogatva a szükséges folyadékbevitelt.
A must hűtéssel és szűréssel hosszabb ideig eltartható, így élvezhetjük az év bármely szakában.
Források:
https://www.boon.hu/helyi-eletstilus/2021/10/igyunk-finom-mustot-a-jobb-egeszsegert
https://www.boraszportal.hu/froccs/ezert-nagyon-egeszseges-a-must-3563
https://www.borhalo.com/blog/a-must-jotekony-hatasa