Rólunk

Miért dolgoztam ki ezeket a fűszerkeverékeket?

Hosszú szakmai pályafutásom alatt, jelenleg 52. éve foglalkozom ételek főzésével, előállításával. Szinte mindenféle étterem típusban dolgoztam szakmai vezetőként. Gyorsbüfétől az első osztályú éttermekig, itthon és külföldön. Mindig fontos volt számomra, hogy egy étel egészséges, tápláló, és persze ízletes is legyen. Amerre csak jártam itthon és a nagyvilágban 35 országba jutottam el, mindig nagyon érdekelt a hely gasztronómiai kultúrája, jellegzetessége. A magyarországi ebédházhozszállításban mint alapító szakmai vezetőként olyan receptúra gyűjteményt sikerült összeállítanom, aminek meghatározó szerepe volt az elmúlt évtized talán legsikeresebb ételelőállítási trendjében. A szakmai munkámban mindig is nagyon fontos szerepe volt az egészséges táplálkozásnak. Gondoljunk csak a korát jóval megelőző, a hetvenes években működő Gastrofol cukorbeteg sószegény diétás ételeire, Wellness menükre, az UPDATE módszer ételeire, Mediterrán menükre, Bíró Ica, METODIC, Alfa life, REG-ENOR, BocsiViki márkák ételeinek receptúráira, melyek mind a nevemhez kötődnek. Néhány éve kidolgoztam egy olajos pácfűszer keverék családot, amely a rangosabb húsboltokban és több áruházláncban is nagy sikert ért el. Több Auchan-ban és Lidl-ben,  Spar-ban kaphatók. Ez ihlette a fűszerzsír keverékek létrehozását. 

Az ételek ízét talán legnagyobb mértékben a fűszerezettség dönti el. Mivel számomra nagyon fontos volt az egészséges táplálkozás, ezért meghatározó szempont számomra, hogy csak természetes összetevőket használjak az összeállításokban.

Az elmúlt időszakban az ebéd házhozszállítás területén standardizáltam az ételek ízesítését. Megalkottam egy olyan fűszersó családot, melynek segítségével valamennyi szakácsunk hasonló ízű ételt tud főzni. Ennek köszönhetően elterjedt a fogyasztók körében, hogy a mi ételeink a legfinomabbak és megbízhatóan standard ízvilágúak. A fűszerkeverékeink ízfokozót, tartósítószert, aromákat, egyéb adalékanyagokat nem tartalmaznak. A mi termékeink csak természetes fűszerekből készülnek. Beszerzési forrásainkat úgy választjuk ki, hogy csak megbízható, hiteles helyről érkezhet be hozzánk alapanyag. Mivel nagyon sokféle divatos étkezési rendszer elkészítésében vettem részt az idők folyamán, megtapasztaltam, hogy ha valakinek valamely összetevő nem kívánatos, ettől még megvan az igénye és joga is finom ételek fogyasztására. Ráadásul nem kell nélkülöznie a fűszer és gyógynövényeknek az élettanilag fontos összetevőit sem. Ezért gondoltam, hogy ha ezeket kereskedelmi forgalomba hozzuk, méltán sikerre számíthatnak.

Fűszersóink kb. 30%-ban sót tartalmaznak, melyet azért adunk hozzá, mert fontos szerepe van abban, hogy tartósítja, valamint csökkenti az esélyét, hogy a fűszerek összetapadjanak. Különösen hajlamosak erre a hagymaporok. Ez a sómennyiség úgy lett kikísérletezve, hogy a sószegényen ízesítők is tudják használni. A megszokott módon étkezőknek ajánljuk az enyhe után sózást. A receptúráinkban különböző régiók elfogadott fő ízesítőjét használjuk, akár himalájai, parajdi, akár jódozott asztali sót használunk.

A keverékek nagymértékben megkönnyítik a munkát, hiszen nem kell sokféle fűszert tárolni, az arányokra nem kell figyelni, hiszen több évtizedes gyakorlattal rendelkező szakembereink állították össze. 

Az átlagosnál sokkal több összetevőt használunk, termékeinkben közel 80 féle fűszer jelenik meg. 

Miért szeretik a vásárlóink? 

Nagyon egységes lesz az elkészülő ételünk. A legközelebbi főzésnél is ugyanazzal az ízzel találkozunk, mint az korábbiakban. Nem változik akkor sem, ha esetleg más készíti el ugyanazt a fogást.

Kiküszöböli azt a nagyon gyakori dilemmát, hogy melyik fűszert rakjam bele, és mennyit az ételbe, hogy finom legyen.

Aki ezeket használja, annak gyakran sikerélményt okoz, pedig csak a megszokott módon készíti el. Igazi mesterszakáccsá válhatunk tőle, hiszen még egy igazi gourmand étterem sem dolgozik ennyi féle fűszerrel. Raktárunkban legalább 80 féle ízesítő fordul elő.

További előnyök: 

A gyakran akadozó fűszerellátás sem okoz gondot a beszerzésben. A nagy ritkán beszerzett különlegességek sem porosodnak a kamránkban. Ki ne ismerné a polcokon a „muzeális”, majdan felhasználandó fűszereket réges-régen lejárt szavatossági idővel! 

Éttermekben nem kell nyilvántartani, bontási címkékkel ellátni.

Jelenleg több mint 30 féle keverékünk használatával egy igazi fúziós ízvilágot hozhatunk létre, mert a Kárpát-medence színe javától kezdve a világ legjobb ízeit tudjuk ezekkel elkészíteni. Természetesen nem csak a névadó ételekhez tudjuk használni, hanem egy sor másikhoz is. Pl. a rakott krumpli keverék alkalmas egyéb rakott ételek, fehér színű mártások, levesek ízesítésére is. A pörkölt fűszersó akár rizseshús, tarhonyás hús, egyéb magyaros ételek meghatározó ízesítője lehet. 

A nagyon sikeres grill fűszerpácok után kidolgoztam a nagykonyhai fűszersókat.

Pillanat...

Kosár